Om vejsidesyn af motorcykler.

Vejsidesyn er en kontrol af din motorcykels tekniske stand og om din motorcykel støjer.

Sådan foregår et vejsidesyn af din motorcykel.

En inspektør fra Færdselsstyrelsen foretager kontrollen, der foregår ved vejsiden - ofte på en rasteplads, parkeringsplads eller i en synshal.


Når inspektøren kontrollerer din motorcykels teknikske stand, kontrolleres dine bremser, dæk, forgaffel, bagsvinger, udstødning, lys samt eventuelle konstruktive ændringer. Inspektøren har kalibreret udstyr til vejsidesyn med i bilen.


Inspektøren kontrollerer også rapporter fra eventuelle tidligere syn og vejsidesyn, og om mangler fra forrige rapport fra vejsidesyn er udbedret.


Hvis inspektøren vurderer, at din motorcykel støjer for meget, kan inspektøren lave en støjmåling.

Hvis der er konstateret fejl på din motorcykel.

Eventuelle fejl på din motrocykel står på vejsiderapporten, som du får udleveret, når kontrollen er slut. Hvis inspektøren konstaterer fejl og mangler på din motorcykel, kan inspektøren:


* indklade dig til et kontrolsyn i en synsvirksomhed. Her      kontrollerer synsvirksomheden, at din motorcykel er i lovlig stand.


* tage beslutning om brugen af din motorcykel, indtil du har udbedret manglerne.


Konstaterer inspektøren farlige mangler, som udgør en direkte og umiddelbar risiko for trafiksikkerheden eller har indvirkning på miljøet, kan inspektøren beslutte, at du ikke må anvende motorcyklen, før du har udbedret manglerne.


Hvorfor skal du til vejsidesyn ?

Siden 1. januar 2022 har alle EU-lande indført regler for enten periodisk syn af motorcykler eller effektive alternative trafiksikkerhedsforanstaltninger.


I Danmark har vi ikke periodisk syn af motorcykler. 

færdselsstyrelsen kontrollerer i stedet for motorcykler ved såkaldte vejsidesyn. Målet med vejsidesyn er at øge færdselssikkerheden på de danske veje.


Som fører af din motorcykel er du forpligtet til at samarbejde med inspektøren, og give inspektøren adgang til din motorcykel.


Ovennævnte indormation er fra færdelsstyrelsen.


Se mere info her: www.fstyr.dk

------------------

Overhal længst til venstre ved køkørsel.

Overhaling skal altid ske til venstre - og der skal være den fornødne plads. Det betyder altså, at motorcyklister skal helt ud til venstre for bilerne i vognbanen længst til venstre. hvis de ønsker at overhale ved f. eks. køkørsel.


Man kan få et klip i kørekortet hvis man laver denne forseelse (rød linie)


Den grønne linie er tilladt hvis der er den fornødne plads.


Motorcyklisten må kun gennemføre overhalingen (grøn linie), hvis det kan ske uden fare, og der er tilstrækkelig afstand mellem motorcyklen og bilen. Er der ikke plads, må der ikke overhales, og motorcyklisten må ikke overskride den ubrudte linie ind mod autoværnet.


Håber at ovennævnte kan bidrage til en sikker kørsel.